Alpakat

Alpakka

 


Alpakat ovat kotoisin Andien tasangoilta, Perun ja Chilen rajavuoristosta. Alpakka kamelieläimenä muistuttaa ulkonäöltään kamelia ja laamaa, ollen kuitenkin pienempi ja suloisemman näköinen. Säkäkorkeudeltaan alpakka on n. 80–100 cm ja painoa aikuisella eläimellä on 60 – 80 kg. Alpakka on kesytetty n. 5000 vuotta sitten ja se on yksi vanhimmista kotieläimistä. Alpakoista 80 % elää edelleen Perussa.


Alpakkarotuja on kaksi: pörröturkkinen villava huacaya ja kevyempirakenteinen, suorempi- ja kiiltävävillaisempi, suri. Sureja on alpakkakannasta n. 10 %. Alpakat ovat alkuperäistarkoitukseltaan villantuotantoeläimiä. Nykyisin alpakoita pidetään myös harrastus- ja maisemanhoitoeläiminä. Luonteeltaan alpakat ovat älykkäitä, uteliaita ja ihmisystävällisiä laumaeläimiä.

 

Alpakan villa on maailman hienoimpia kuituja. Alpakanvilla keksittiin maailmalla 1800-luvun puolessavälissä, siihen asti se oli ollut inkojen kulttuurin keskeinen osa. Villa on pehmeämpää kuin kasmirvilla sekä lämpimämpää ja vahvempaa kuin lampaanvilla. Alpakanvillassa on luonnostaan pariakymmentä eri väriä.

 

Alpakkaneule on kevyt ja eristää hyvin. Villa on itsepuhdistuvaa, se ei sido itseensä likaa. Villassa ei ole lainkaan rasvaa eikä lanoliinia, jonka ansiosta se soveltuu myös villalle allergisten käyttöön.